Hoe het begon
De Grootouders willen een leefbare aarde voor alle kleinkinderen. Daarvoor moet de CO2 uitstoot omlaag en bomen nemen CO2 op. Dus vroeg in 2017 een oma op het Plein: “Kunnen de Grootouders een bos planten?” Na een zoektocht en een bezoek bij Wouter van Eck in Ketelbroek, een pionier voedselbos met 400 soorten, zijn we terechtgekomen bij Mark Venner in Baexem (Limburg). Hij wil een gangbaar melkveebedrijf omzetten in een voedselbos. Zie de historie.
Doelen van het voedselbos
CO2 opslag in bomen en struiken en bodem, herstel van de biodiversiteit en bodem, gezond en gevarieerd voedsel dat in de directe omgeving wordt afgezet, dat willen we bereiken. Het moet een voorbeeld worden voor de transitie naar een natuurinclusieve landbouw: milieuvriendelijk werken, geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, zonnepanelen, een elektrische shovel en natuurlijk een goed inkomen voor de boer.
Stand van zaken nu
Er zijn inmiddels ruim 12.000 bomen en struiken geplant. En er is 3 km houtwallen aangeplant (rondom de 20 ha), waarvan 500 meter langs het voedselbos. Dit zijn niet alleen elzen, maar ook bv. kers en kardinaalsmuts. Zie het plan. De elzen dienen om de fruitbomen beschutting te geven tegen de wind en – heel belangrijk voor de vruchtbaarheid van de grond – om via hun wortelknolletjes stikstof in de bodem vast te leggen. De aanplant heeft voor het grootste deel de droge zomers van de afgelopen jaren overleefd. Deze zomer kon Mark gelukkig beregening toepassen. Ook aan biodiversiteit wordt aandacht besteed. Rondom de – inmiddels omgevallen – oude eik zijn linden geplant en is een poel voor kamsalamanders en knoflookpadden aangelegd. Mark heeft met zijn moedige plan al veel media aandacht gekregen.
Verdere ontwikkelingen
Dit najaar worden er nog ruim 3000 bomen en struiken geplant om het voedselbos compleet te maken. De verwachting is dat er in 2024 voor het eerst geoogst kan gaan worden: honingbes, zwarte en rode bes, appelbes en duindoornbesjes, de rode vruchtjes van de olijfwilg, plus de blaadjes van de Franse uiensoepboom. Mark is al druk bezig met het vinden van afzetkanalen; buurtsupers, boerderijwinkel, cateraars en restaurants in de buurt moeten voor een korte keten zorgen. De koeien van vader Peter gaan eind dit jaar weg, de methaan- en stikstofemissies gaan omlaag, Mark houdt 8 kalveren over.
Inmiddels is er een prachtig plan voor de verdere ontwikkeling van de rest van het 20 hectare perceel. Hoogstamfruit en houtproductie met veebegrazing, vrijlopende kippen, een stuk strokenteelt, kruidenrijk grasland, een tuinderij met verkooppunt, etc. Zie kaartje voor een overzichtsbeeld. Het voedselbos met de rest van het gebied wordt een bijzonder voorbeeld van eigentijdse natuurinclusieve landbouw, met veel biodiversiteit, gezonde lucht, bodem en water.
Donatiecampagne
We hebben de donatiecampagne nu afgesloten. We zijn trots op een prachtige actie! Vanzelfsprekend blijven wij betrokken bij het Leuker voedselbos. Een ieder kan via de website van Mark de verdere ontwikkelingen blijven volgen.
Een open dag
Vanaf volgend jaar is Mark van plan elk jaar een open dag te organiseren om alle donateurs, omwonenden en andere belangstellenden te kunnen laten zien wat er tot stand is gebracht. Dus nog even geduld. We houden je op de hoogte.
Laatste Nieuws
- De sponsoractie heeft een geweldig resultaat geboekt: binnen een paar dagen waren de laatste € 9.000,00 bijeen gebracht. Alle gulle gevers hartelijk dank! Lees het bericht hierover.